Jdi na obsah Jdi na menu

Sezóna 2023 byla ukončena

2. 11. 2023

Ukončení lovné sezóny v roce 2023

Milí příznivci rybařiny!

Poslední říjnový víkend byla lovná sezóna na našem rybníce pro letošní rok ukončena. Všem, kteří přišli vyzkoušet své umění děkujeme za návštěvu a těm, kteří měli i trochu štěstí a zdolali i něco pěkného, gratulujeme.

Od loňského roku se stal součástí vystavené povolenky tzv. Etický kodex, neboli bližší podmínky lovu na rybníce Výlanta. Většině z Vás jsou zde uvedená pravidla lovu velkých ryb chápána a berete je jako samozřejmost, pokud má zůstat rybí obsádka zdravá a schopná zvládnout zdolání a vytažení na břeh několikrát do roka. V těchto pravidlech klademe důraz na chování rybáře při záseku, šetrné zdolávání, podebrání a hlavně starost o rybu po vytažení na břeh a v neposlední řadě její zpětné vypuštění. Jak jsem již zmínil, většina z Vás je ohleduplná a pravidla dodržuje , za což všem těmto slušným rybářům patří palec nahoru a poděkování.

Bohužel jsem poznal během sezóny i opačnou stranu mince.

Přesto, že dotyční tvrdili, že všechno ví a všechno znají, brzy se u nich ukázala bezostyšná neohleduplnost k živým tvorům. Abych byl tedy konkrétní (ale vůči dotyčným anonymní)……….po záběru přišel prudký zásek a ještě 3 kroky vzad a navíjení ryby stylem na první dobrou. Ryba (pokud nebyla větší) byla za minutu venku. Bohužel ryba, která byla větší se dotyčným při tomto stylu zdolávání většinou jakože „vypla“! Ona se nevypla, ale prořezala a na důkaz, že se toto děje, přikládáme již po několikáté fotografie poškozených ryb ulovených během sezóny.

img-20231001-wa0001.jpg

img-20231001-wa0000.jpg

Přesto, že podložky pod ryby jsou na většině soukromých revírů samozřejmostí, přišli k vodě i tací, kteří podložku neměli a deklarovali jako podložku například igelitový pytel nebo ručník!!!!!!!

Přesto, že v bližších pravidlech je uvedeno, že podběrák musí být min. 70 cm široký, byli takoví, kteří měli na prutě kapra okolo 8 kg a nevěděli jak jej podebrat, protože měli k dispozici pouze krátký podběrák široký přibližně 40 cm!!!!!

Přesto, že je v pravidlech uvedeno co nejrychlejší vypuštění ulovené ryby do vody a denní služba na to  upozorňuje obzvláště za horkých letních dnů, našli se i takoví, kteří omylem ulovili 6 kg candáta a než se celá překvapená skupina vyfotila a candáta pustila zpět do vody, uplynula dlouhá doba a trofejní candát byl druhý den vyloven mrtvý !!!!!

A takhle by se dalo  ještě dlouze pokračovat  …………

Z důvodu výše uvedených příkladů je nutné pro příští  rybářskou sezónu 2024 upravit pravidla pro lov na rybníce. Tato pravidla budou sestavena během zimního období a včas je zveřejníme. Od nové sezóny pak budeme tato pravidla kontrolovat a striktně trvat na jejich dodržování, protože jenom zdravá ryba je schopná se pořádně nažrat, rozmnožovat se a prosperovat.

Během tohoto a minulého týdne se podařilo z podzimních výlovů doplnit naše rybí stádo o nové členy. Do rybníka jsme vypustili nové kapry o váze 7- 14 kg a věříme, že díky slušnému chování rybářů se jim stejně jako Vám bude u nás líbit.

                                                      img-20231102-wa0000.jpg

Galerie z vysazení ryb zde : https://rybnikvylanta.estranky.cz/fotoalbum/sezona-2023/vysazeni-kapru-podzim-2023/

                                                        

Závěrem bych chtěl všem příznivcům Petrova cechu popřát klidný zbytek podzimu i konce letošního roku. Zároveň se těším na setkání s Vámi v nové rybářské sezóně 2024.

Za celý kolektiv rybníka Výlanta 

ing. Jiří Moravec - správce rybníka